Argentína má akútny nedostatok devíz

04.02.2014 Celý región

Buenos Aires 4. februára (TASR) - Argentína zápasí so silným nedostatkom devíz. Agentúra Sinchua sa odvoláva na analýzu argentínskeho Ústavu pre rozvoj (IDESA), ktorý sa zameriava na súkromnú ekonomickú a sociálnu politiku.

Ústav zdôraznil, že "zmena stratégie" krajiny po poklese devízových rezerv v januári o takmer dve miliardy USD (1,48 miliardy eur) je nevyhnutná.

Ústav konštatoval, že súčasná devízová situácia Argentíny je porovnateľná s jej stavom v roku 2001, kedy sa nachádzala v silnej ekonomickej kríze.

"Rezervy centrálnej banky sú v nominálnej hodnote takmer o 100 % vyššie, ale ak sa prihliadne na rast cien dovozov, potom sú reálne o niečo vyššie ako v čase, keď sa v decembri 2001 (argentínska) mena zrútila," uvádza sa v analýze.

Reálna situácia teda potvrdzuje, že súčasný nedostatok devíz v krajine je hrozivý a vyžaduje, aby sa jej stratégia zmenila.

V januári zvýšila centrálna banka úroky na najvyššiu úroveň za posledných viac ako desať rokov, čím sa pokúša zabrániť poklesu devízových rezerv. Vlani klesli o 30 % na 28,7 miliardy USD, čo bolo najmenej od roku 2007. Argentínske peso oslabilo minulý mesiac voči doláru o 15 % a v minulom roku stratilo z hodnoty 33 %.

Takto rok boli argentínske rezervy ešte vyše 40 miliárd USD.

Podľa výpočtov IDESA sa devízové rezervy Argentíny zvýšili od roku 2001 do roku 2014 z 15,23 na 28,25 miliardy USD. Keď sa však prihliadne na rast cien importov, ktorý v uvedenom období dosiahol 52 %, potom má krajina podľa cien z roku 2001 reálnu hodnotu svojich rezerv len 18,6 miliardy USD.
 

Vyberte región